بیوه ها و بیوگی مجازی!
مقاله ای جالب را در سایت تابناک خواندم با عنوان "بیوه ها و بیوگی مجازی را بشناسیم" به قلم دکتر داود عبداللهی که توصیه میکنم وقت بگذارید و با حوصله به مطالعه آن بپردازید:
سالهای اخیر روند افزایش آمار طلاق و اسیبهای خانواده، مقارن و همزمان با ظهور شبکههای اجتماعی مجازی اتفاق افتاده است و در پژوهشهای مختلف انجام گرفته در کشور، نشان داده شده است که بین افزایش مسائل و آسیبهای اجتماعی در خانوادهها با میزان استفاده از از محتوای این شبکهها همبستگی و رابطه معناداری وجود دارد. این شبکه «اگر میخواهید در کشوری انقلاب کنید ارزشهای آن را تغییر دهید.»
نگارنده از نقش این پلتفورم در رونق کسب و کارهای ایرانیان به خوبی آگاه است. اما اینستاگرام سویه تاریکی هم دارد که باید مراقب آن بود. فقدان آموزش سواد رسانهای انتقادی باعث شده افراد و گروهها با راهاندازی کمپینهای مجازی و فعالیتهای خصوصیتر، اما مخرب حیات واقعی را به چالش بکشند مواردی چون ایجاد اختلاف بین نسلی و به سخره گرفتن باورها و اخلاقیات متعارف در جامعه، عرفیسازی باورهای اخلاقی و خانوادگی، آموزش هنجارشکنی و گریز از باورهای خانوادگی و فرهنگ دینی، قبحزدایی از رفتارهای ناهنجار، وارونگی در روابط اجتماعی و حریم خصوصی، راهاندازی گروهها و صفحات مجازی برای تقبیح ازدواج و مذمت تشکیل خانواده و فرزندآوری، ترویج رفتارهای ساختارشکنانه بین کودکان و نوجوانان، راه اندازی گعدههای مجازی برای دیدارها و ملاقات افراد با سلایق ویژه و متفاوتتر با نورمهای فرهنگی خانواده و جامعه، تولید دروغ راستنما و وارونهنمایی زندگی و زیر سوال بردن معنا و حقیقت زندگی بخشی از این رویدادهای رسانهای اینستاگرام است.
ولع دیده شدن به هر قیمتی، گردانندگان و مدیران صفحات اینستاگرام را به سمت و سوی بدترین وجه اخلاق سوق میدهد این تخریب پیشرونده اخلاق و اضمحلال فردیت، مرز و انتهای مشخصی ندارد. دلیلش هم مشخص است. در چارچوبهای متعارف محدوده خلاقیت وقتی اشباع شد وارد فاز گذار از چارچوبهای پذیرفته شده و نقض آنها و ایجاد چارچوبهای جدیدتری هستیم تا به ذائقهها و سلایق جدید، اما خلاقانه و فالور جمعکن کمک کند. این چرخه محدوده مشخصی ندارد و به دور باطلی منجر میشود که در آن هدف فقط جلب و جذب فالور (دنبال کننده) بیشتر است.
زنان و مردان با صرف زمان بسیار طولانی برای پرسهزنی در این شبکه، وارد پروسهای از سردی مناسبات زناشویی میشوند که موجبات دوری و فاصله عاطفی – احساسی بین آنها میشود. نوعی «بیوهگی مجازی» که در جریان آن همسران بدلیل وابستگی شدید به این شبکه از وظایف و کارکردهای اصلی خانواده سر باز میزنند که خود به نتایج ناخوشایند دیگری منتج میشود که سرانجام آن بد عهدی و خیانت و جدایی است.
متن کامل: